Modificări la final de an în Codul Fiscal
Va informam ca incepand cu data de 01.01.2022, salariul minim brut pe tara garantat in plata se modifica la valoarea de 2.550 lei, fara a include sporuri si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, potrivit HG nr. 1071 / 04.10.2021 (M.O. nr. 950 / 05.10.2021).
Pe de alta parte, potrivit OUG nr. 130 / 17.12.2021 (M.O. nr. 1202/18.12.2021) se modifica art. 164 din legea 153/2003 – Codul muncii, prin introducerea a doua noi alineate, dupa cum urmeaza:
– alin. 2 indice 1: “Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin.1 poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, timp in care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata”;
– alin. 2 indice 2: “Prevederile alin. 2 indice 1 se aplica si pentru salariatul incadrat cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca cu o durata de peste 24 de luni.
Ordonanta nr 130 aduce modificari in mai multe domenii. Redam modificarile aduse Codului fiscal :
1.Cadouri si tichete neimpozabile – plafon majorat de la 150 la 300 lei.
Se majoreaza valoarea cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, pe care le pot oferi angajatorii si sa fie neimpozabile, de la 150 de lei la 300 lei. Restul conditiilor raman nemodificate.
În cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în
măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește
300 lei:
(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. (art. 76 alin.(4) lit. a))
Pentru acestea nu se datoreaza nici contributii sociale.
Aceste prevederi intra in vigoare incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022.
- Pensii -aplicare CASS la venitul din pensii care depaseste 4.000 lei si scaderea CASS si baza de calcul a impozitului
Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V — Contribuții sociale obligatorii. In prezent Codul fiscal prevede posibilitatea scaderii doar a a sumei de 2.000 lei in contxtul in care pensiile sunt scutite de contributia la sanatate.
Se introduce contributia la sanatate pentru venitul din pensii care depaseste 4.000 lei.
Tot la pensii se elimina prevederea ca plătitorul de venituri din pensii este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil. Aceasta se regasea la art. 101 alin.(11).
Se introduc in categoria platitorilor de venit la CASS si Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și casele sectoriale de pensii, pentru persoanele care realizează venituri din pensii si alte entitățile care plătesc venituri din pensii.
Persoanele fizice care obțin din străinătate venituri din pensii pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate au obligația să depună declarația prevăzută la art. 122 (Declaratia unica), cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte. se aplică începând cu veniturile obținute în anul 2022.
3.Tichete cadou nu se vor mai putea acorda tertilor
Se elimina din categoria veniturilor din altor surse a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate pe baza evidenței nominale altor categorii de beneficiari potrivit prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru reclamă și publicitate, altele decât cele prevăzute la art. 76 alin. (3) lit. h) și alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Aceasta excludere s-a facut în corelare cu măsura modificării tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice, de către angajatori/plătitori, în sensul eliminării exceptării de la plata contribuțiilor sociale obligatorii și includerea în baza de calcul al acestora a valorii nominale a tichetelor cadou acordate de către angajatori/plătitori, potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situații decât cele în care se acordă cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase.
4.Declararea veniturilor cu retinere la sursa
Se introduce in lista de venituri pentru care exista obligatia declararii impozitului retinut si pentru veniturile din pensii.
Noua formulare a art. 132 alin.(2) arata ca:
Plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor au obligația să depună o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu excepția plătitorilor de venituri din salarii și asimilate salariilor, plătitorilor de venituri din pensii, plătitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorilor de venituri în baza contractelor de activitate sportivă, venituri din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, aceștia având obligația depunerii Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.
- Baza de calcul a CAS
Se introduce prevederea ca nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale sumele reprezentând dobânzi și actualizarea cu indicele de inflație, stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile/hotărâri judecătorești definitive și executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotărârilor primei instanțe, executorii de drept, sau potrivit legii, după caz, acordate în legătură cu salariile, soldele, pensiile sau alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv diferențe ale acestora.
- Categorii exceptate de la plata CASS
Se completeaza lista persoanelor exceptat de la plata CASS: persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.
- TVA 5% -prevederi in vigoare de la 1 ianuarie 2022
- se reformuleaza prevederea ca se aplica cota redusade 5% la livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Anterior legea prevedea momentul vanzarii, nu al livrarii.
- se introduce in Codul fiscal aplicarea cotei reduse de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziționa, incepând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.
- se introduce incepand cu livrarile aferente lunii ianuarie 2022 aplicarea cotei reduse de 5% la livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată următoarelor categorii de consumatori:
- populație;
- spitale publice și private, definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, unități de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
- organizații neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum și unitățile de cult, astfel cum sunt reglementate de
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată; - furnizori de servicii sociale, publici și privați, acreditați, care prestează servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.
Sezon rece inseamna perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent și data de 31 martie a anului următor.
Se organizează «Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%», în format electronic, pe baza informațiilor din actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele prevăzute mai sus, autentificate începând cu data de 1 ianuarie 2022. Se introduc mai multe formalitati si obligatii pentru notarii publici.
- Suspendarea acordarii sumelor pentru educatia timpurie pana la 31.12.2022
Aplicarea prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i1) și i2), art. 76 alin. (4) lit. x) și art. 142 lit. z) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă începând cu data de 1 ianuarie 2022 și până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv.
Este important de mentionat ca NU s-a reglementat scaderea plafonului pentru incadrarea ca microintreprindere. Initial era prevazuta o scadere a acestuia de la 1.000.000 euro la 500.000 euro.